Typing text B
Slušajte nas 
NA  88.9  MHz FM  Stereo
NA  97.7  MHz FM  Stereo
put em  li ve  stre am-a

Često postavljena pitanja


 

Radio Skay pitanja

 

Šta je zapravo internet radio?

Internet radio (još poznat i kao e-radio) je usluga audio emitovanja putem interneta. Emitovanje putem interneta se često povezuje sa pojmom webcasting s obzirom da se prenos zvuka od izvora (radija) do slušaoca ne vrši na uobičajni način - putem radio talasa. Pojam internet radio označava streaming medij koji predstavlja neprekidan prenos zvuka slušaocima, na koji slušalac ne vrši nikakav uticaj (promenu npr. frekvencije) kao kod slušanja radio stanica putem klasičnog radio prijemnika.


Na kojim mestima mogu da slušam internet radio?

Internet radio stanice su dostupne sa bilo kojeg dela sveta, pod uslovom da je dostupna internet veza. Na primer SKAY radio na klasičan (FM) način možemo slušati u pojedinim delovima Srbije, ali putem interneta ga možemo slušati u celom svetu.


Šta je zapravo streaming?

Reč streaming u internet žargonu znaci kontinuirano emitovanje podataka sa servera do klijenta. Streaming ne mora da bude striktno audio-video formata, postoje razne vrste streamova podataka. Kroz streaming se izmedju ostalog može emitovati slika i/ili zvuk.


U čemu je razlika između podcastinga i streminga?

Pojam streaminga nije sinonim za podcasting, jer podcasting podrazumeva download programa koji se tek tada preslušava. Ravnajući se po ovome internet radio zahteva direktan prenos zvuka do slušaoca.


Na koji način funkcioniše streaming?

Jedan od najčešćih načina za emitovanje internet radija je putem streaming tehnologije koristeći audio codec sa velikom kompresijom (tzv. lossy audio codec). MP3 format je najpopularniji, pored njega postoje još AAC+, Ogg Vorbis, Windows Media Audio i RealAudio. Svi su bazirani na streamingu podataka preko mreže TCP ili UDP paketima, koji se onda ponovno spajaju i reprodukuju. Ovaj proces traje između 2-10 sekundi što zavisi od karakteristika servera. Ovo kašnjenje se naziva "lag time" ili "buffer" tj "sakupljanje".


Šta mi je potrebno da bih slušao SKAY radio a nisam u zoni pokrivanja FM signalom?

Osnovno je internet konekcija, čak i modemska 48 kbit konekcija će zadovoljiti potrebe slusanja SKAY radija. Naravno, potreban Vam je računar klase PC2 (minimalno), zvučna kartica i multimedijalni player od kojih preporučujemo Winamp Media Player. Možete koristiti i ostale multimedijalne playere kao što su Windows Media Player, REAL Player, QuickTime... Najjednostavniji način slušanja SKAY radija je preko naših partnera - portala radiostanica.com. Dovoljan je samo jedan klik OVDE.


Kako da pokrenem stream?

Treba izabarati vrstu multimedialnog playera koji želite da koristite (Winamp Media Player, Windows Media Player, RealPlayer ili QuicTime, a zatim klikom na ime playera stream se učitava automatski. Najjednostavniji način slušanja SKAY radija je preko naših partnera - portala radiostanica.com. Dovoljan je samo jedan klik OVDE.


Da li se streaming plaća?

Za vas kao slušaoce naravno NE! Niti će se ikada plaćati. Za nas kao radio, streaming košta izvesnu količinu novca, u zavisnosti koliko slušalaca moze da nas sluša. Trenutno je aktivno pet streaming servera koji se nalazi u Nemačkoj. Postoji još jedan rezervni (za ne daj Bože) u Kanadi.


Šta je audio kodek?

Kodek je softver koji se koristi za komprimovanje ili dekomprimovanje datoteke digitalnih medija kao što je pesma ili video zapis. Winamp Media Player ili Windows Media Player i drugi programi koriste kodeke kako bi reprodukovali i kreirali datoteke digitalnih medija Na primer, kada pesmu sa audio CD-a ripujete na računar, Player koristi MP3 ili Windows Media Audio kodek kako bi pesmu komprimovao u kompaktnu MP3 ili WMA datoteku. Kada reprodukujete tu MP3 ili WMA datoteku, Player koristi MP3 ili Windows Media Audio kodek za dekomprimovanje datoteke kako bi muzika mogla da se reprodukuje preko zvučnika. SKAY radio još uvek koriti najpopularniji MP3 kodek za striming, a pararalelno i AAC+ v2 način kodiranja streaminga.


Šta je bolje da slušam - MP3 ili AAC+?

AAC+! Naravno AAC+ iz više razloga! AAC+ je noviji sistem kodiranja zvuka koji sa manjom količinom podataka u sekundi daje bolje rezultate pri slušanju radija, plus što je zvuk u STEREO tehnici. Naravno to ne znači da je MP3 loš, ali ima i boljih rešenja (malo je zastareo). Primera radi, 128 kbit MP3 stereo zvuk ima gotovo isti kvalitet kao 32 kbit AAC+. To znači da subjektivno nećete osetiti razliku u zvuku, pritom će vaš kompjuter koristiti MANJE podataka, manje će opterećivati internet vezu pa ćete moći usput lakše da surfujete internetom.

 

Gde da pronađem multimedijalni player?

Evo par sugestija:

Winamp   | Winamp

 

Windows Media Player   | Windows Media Player

 

Real Media Player   | Real Media Player

 

Quick Time   | Quick Time

 

Aimp  | AIMP

 

Foobar   | Foobar2000

 

myTuner   | myTuner

 

Korisnicima operativnih sistema Linux, BSD, Unix i sl. preporucujemo sledece programe:

X MultiMedia System   | X MultiMedia System

Amarok   | Amarok

 

Korisnicima Apple Macintosh racunara preporucujemo program:

Panic Inc. Audion   | Panic Inc. Audion