Typing text B
Slušajte nas 
NA  88.9  MHz FM  Stereo
NA  97.7  MHz FM  Stereo
put em  li ve  stre am-a

Prijem radija - opšte objašnjenje


 

Zasigurno možemo reci da su prošli dani kratkih, srednjih i dugih talasa (Short Wave, Medium Wave, Long Wave). Ako pri slušanju želite potpunu jasnost i cistocu zvuka, prebacite se na digitalni radio. Preko 90% populacije sluša povremeno bar neku radio-stanicu, a uspeh bežicnog prenosa je dugo godina bio neprevazidjen. Pošto prosecna osoba sluša radio oko 20 casova nedeljno (što aktivno, što pasivno), digitalna revolucija u radio prenosu ce imati veliki efekat na naše svakodnevne audio-navike. Zbog svega iznesenog pokušacemo da odgovorimo na neka osnovna pitanja vezana za digitalni radio.Radio na Internetu (poznat i kao Internet Radio, Net Radio, Streaming Radio i e-Radio) je usluga prenosivih audio emitovanja putem Interneta. Internet radio ukljucuje striming medij koji predstavlja slušaocima kontinuirani »stream« audio nad kojim nemaju kontrolu, slicno kao u klasicnim elektronskim medijima. Mnoge Internet radio stanice su povezane s odgovarajucim tradicionalnim (»zemaljskim«) radio stanicama ili radio mrežama.

 

Radio Skay Prijem

 

Internet radio usluge su dostupne sa bilo kog mesta u svetu, na primer, iz Evrope ili Amerike se mogu slušati australijske radio stanica,isto tako u Australiji se mogu slušati naše srpske radio stanice.

Internet radio postaje popularan medju internet slušaocima iz razloga što su cesto nedovoljno usluženi muzikom na lokalnim radio stanicama. Internet radio usluge u svojoj ponudi imaju i vesti, sport, razne razgovore i razlicite žanrova muzike u svakom obliku koji je dostupan i na tradicionalnim radio stanicama.

Tako da ako želite da upotpunite doživljaj slušanja radio programa, u ovom slucaju konkretno radija SKAY, toplo vam preporucujemo i predlazemo da naš program slusate u AAC+ V2 formatu (pun dozivljaj zvuka).

 

Šta je to AAC+ V2 ?


aacPlus, AAC + ili HE-AAC je audio kodek sa gubicima razvijen od strane Coding Technologies-a 2003. godine. Nadogradnja je na AAC kodek sa kojim je i unazad kompatibilan i deo je MPEG-4 standarda.aacPlus nadogracuje se na AAC kodek dodavanjem tehnologije SBR (Spectral Band Replication) koja sintetizira više frekvencije iz malog toka pomocnih podataka. Time se omogucava da bazni kodek (u ovom slucaju AAC) radi sa manjom širinom pojasa cime se smanjuje kolicina podataka koju treba odbaciti, a istovremeno se zadržava puni frekventni opseg pri reprodukciji. Buduci da je glavni pojas kodiran sa AAC kodekom i da su SBR podaci dodani kao ekstra informacija, aacPlus je potpuno kompatibilan sa AAC dekodera koji ce dekodirati samo osnovni pojas. aacPlus dekoder ce pak upotrebiti i SBR tok podataka te rekonstruisati signal u punom frekvencijska obimu. Ovom tehnologijom postiže se osetno povecanje efikasnosti i kvaliteta audio kodiranja. Na primer, aacPlus postiže istu kvalitet zvuka na 64 kbps stereo kao i AAC kodek na 128 kbps stereo.

 

Familija aacPlus kodeka


aacPlus v2, eAAC + ili Enhanced HE-AAC je audio kodek sa gubicima razvijen od strane Coding Technologies-a 2004. godine. Nadogradnja je na aacPlus, odnosno AAC kodek sa kojima je i unazad kompatibilan. Deo je MPEG-4 standarda.aacPlus v2 nadogradnja je na aacPlus upotrebom PS (Parametric Stereo) tehnologije. Upotrebom ove tehnologija audio informacija se psihoaksuticki kodira kao mono, a malim tokom podataka se opisuje stereo informacija. Time se postiže još veca efikasnost kodiranja i veca kvaliteta zvuka za isti bitrate. PS informacija se takodje dodaje kao ekstra dodatak na glavni tok podataka, te je zadržana kompatibilnost sa AAC-om i sa prvom verzijom aacPlus-a. AAC dekoder ce dekodirati samo osnovni pojas kao mono, aacPlus dekoder ce dekodirati audio u punom frekvencijska obimu ali mono, dok ce aacPlus v2 dekoder reprodukovati kompletnu informaciju u punom frekvencijska obimu i u stereo-tehnici. Daljim razvojem PS tehnologije omoguceno je kodiranje 5/1 prostorne (surround) informacije sa vrlo malim bitrate-ovima (reda velicine 128 kbps) pod nazivom MPEG Surround.

 

Poštovani posetioci, nadamo se da smo vam doblizili i objasnili nacin enkodovanja audio signala(zvuka) posredstvom striminga, pa vas samim tim i podsecamo da nas strucni tim nikako ne bezi od standardnog mp3 kodeka, te samim tim nas program emitujemo putem 2 javne adrese, s tim sto je jedan audio signal spakovan u mp3 formatu, bit rate (128kbps),  a drugi u formatu poslednje generacije a to je aacPlus v2 (48kbps). Vi u svakom slucaju necete pogresiti koji god striming da izaberete za slusanje od ponudjena dva, ali vas jos jednom podsecamo da ukoliko zelite da dozivite pun dozivljaj zvuka (XPQ SURROUND) onda izaberite svakako AAC+ V2 format. Prijatno i ugodno slušanje zeli vam SKAY.

 

Radio Skay prijem auto