Typing text B
Slušajte nas 
NA  88.9  MHz FM  Stereo
NA  97.7  MHz FM  Stereo
put em  li ve  stre am-a

Radio SKAY Narodni


 

Radio Skay Narodni

 

Dobro došli na kanal Radija SKAY -Narodni


Muzika je oduvek bila sastavni deo života pojedinaca i kolektiva. U uslovima seoskog života, iz svakodnevnih potreba i obicaja nastala je narodna, folklorna muzika kao odraz karaktera i temperamenta jednog naroda. Ona opeva istorijsko-legendarnu prošlost, prati zbivanja iz svakodnevnog života (rad, obicaje, veselje, patnju, igru) i tako postaje deo tradicije sredine u kojoj je nastala, povezujuci prošlost i sadašnjost jednog naroda. 

Narodne pesme, njihov sadržaj, jezik, melodija, ritam i prilike u kojima se izvode uvek nose karakteristike naroda u kojima su ponikle. Nacionalni instrumenti, koji prate pevanje i igru, dobijaju isto tako tradicionalno obeležje po kome se narodi prepoznaju. 

Usmena folklorna tradicija, posebno u našoj srdini, imala je veliki znacaj za razvoj muzicke kulture. U vreme petovekovne turske vlasti, politicke i kulturne, muzicka zbivanja na našim prostorima zaostajala su za Evropom. Sve do sredine 19. veka srpski krajevi nisu poznavali, a ni slušali, evropsku muziku koja je vec imala velikane poput Baha, Mocarta i Betovena. Tek za vladavine kneza Miloša, koji je želeo da dvorski život priblizi životu na ostalim evropskim dvorovima, pojavljuju se prvi instrumenti sa Zapada, a sa njima i nagoveštaji umetnickog stvaralaštva.

Senzaciju u Šapcu, maloj varoši, izazvao je klavir, koji je svojoj kceri kupio Jevrem Obrenovic, brat Milošev. U Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Kneževine Srbije, novoosnovani orkestar "Knjaževsko srpska banda", sa evropskim instrumentima i priucenim muzicarima, svirao je na svecanim dolascima kneza, o državnim praznicima, vojnim paradama i drugim svecanostima. Narodna pesma i igra bile su osnova tih prvih umetnickih dela. Narodne pesme su obracivane za hor, za solo pevanje ili sviranje. Poceli su se organizovati koncerti pevackih društava i pojavili su se prvi školovani muzicari (Kornelije Stankovic). Ali, najveci uticaj na umetnicku imala je narodna muzika u predstavama Kragujevackog pozorišta Joakima Vujica. Predstave su pocinjale instrumentalnim uvodom, a u tok dramskog teksta umetale su se muzicke tacke, najcešce pesme koje su odgovarale mentalitetu ovog podneblja naviknutom na tradiciju narodne pesme. Tako se razvio svojevrstan rod srpske muzike — komad s pevanjem, koji su negovali mnogi kompozitori 19. veka u Srbiji. 

I dan danas u Srbiji je ostala jako popularna Narodna muzika poznatija još i kao "CIRILICA". U ova moderna vremena se i dan danas kada odemo u kafanu svi lepo provedemo, raznežimo, proveselimo ili prisetimo prve ljubavi kroz raznorazne hitove Narodne muzike, Bosanske sevdalinke ili pak Starogradske pesme uz koje vecina nas kiti Tamburase. Radio SKAY Narodni, ima za cilj i zeli da ocuva Srpsku tradiciju, Srpsku pesmu kao i da zabavi, proveseli i ulepša dan svim svojim slusaocima odnosno pratiocima. 

Nama nista drugo ne preostaje osim da vam pozelimo prijatno i ugodno slusanje i DOBAR PRIJEM.

 

Radio SKAY Narodni (Uživo) KLIKNI, SLUŠAJ, UŽIVAJ !!!

 


Ukoliko imate pitanja ili problema pri prijemu našeg radija, možete se obratiti našoj tehnickoj podršci 24 casa dnevno putem e-mail adrese: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.. U najkracem mogucem roku rešicemo svaki vaš problem.